Výživa: poměr vápníku a fosforu v surovinách
Krmíte-li svá zvířata tradičními surovinami nebo je používáte jako přísady ke granulím, bude se vám určitě hodit tabulka, která udává poměr vápníku a fosforu v jednotlivých surovinách. |
|||
---|---|---|---|
Surovina |
CA ( mg / 100 g) |
P ( mg / 100 g) |
Poznámka: |
Vejce |
187 |
800 |
|
Ryba ( treska) |
18 |
189 |
|
Ryba ( makrela) |
5 |
239 |
|
Hovězí maso |
12 |
239 |
|
Ovesné vločky |
54 |
365 |
|
Kuřecí maso |
12 |
200 |
|
Pšeničná mouka |
18 |
120 |
|
Rýže |
24 |
104 |
|
Hovězí srdce |
10 |
236 |
|
Hovězí játra |
8 |
373 |
|
Hovězí plíce |
31 |
180 |
|
Hovězí ledvinky |
10 |
260 |
|
Sojová mouka |
244 |
610 |
|
Fazole zelené čerstvé |
73 |
44 |
|
Vaječný bílek |
20 |
10 |
avidin !!! - váže biotin |
Kedlubna listy |
259 |
50 |
|
Kedlubna |
40 |
34 |
|
Mrkev |
41 |
34 |
|
Červené zelí čerstvé |
43 |
23 |
|
Špenát |
87 |
45 |
oxalát !!! |
Mák |
1400 |
|
|
Mléko kravské čerstvé |
125 |
99 |
Laktóza 440 mg/100g !!! |
Mléko kondenzované |
242 |
189 |
|
Tvrdý sýr 40% sušiny |
530 |
280 |
Laktóza 180 mg/100g !!! |
Tvaroh tučný |
60 |
180 |
Laktóza 280 mg/100g !!! |
Tvaroh netučný |
92 |
177 |
|
Jogurt |
180 |
|
Laktóza 800 mg/100g !!! |
Sýr Tavený |
440 |
|
Laktóza 120 mg/100g !!! |
Zdroj hodnot: Documenta GEIGY (1962), Jeroch (1976), Souci u.Bosch (1978), Ketz (1978), Haenel (1979)